5 gode råd til at holde liv i din kreativitet

5 gode råd til at holde liv i din kreativitet (ikke klumme)

Jeg har samlet 5 af de gode råd fra mine klummer fra avisen omkring om at holde liv i din kreativitet. Lige til at gå til.

 

1. Køb dig en idé bog

Hvordan får du ideer, bliver jeg ofte spurgt, hvor kommer de fra. Og helt ærligt, jeg ved det ikke, men jeg tror faktisk på, at mange får lige så mange ideer, som jeg får. Jeg husker dem bare, og kan derfor udvikle en halvdårlig strøtanke til et måske mere velfungerende koncept. Og jeg har ikke en god hukommelse.  Det er ikke derfor, jeg har et trick. Køb dig en bog, ikke en roman eller billedbog, men en tom bog i dette tilfælde.  En til at skrive alle mulige ting ned i eller tegne små underlige ideer. Selv de dårlige strøtanker og de fjollede ideer, kommer i bogen. Derved kan en idé får lov vokse og blive et fuldt udvokset projekt. Husk at bogen helst skal med overalt, vi styrer jo ikke helt hvornår de gode ideer kommer. (for mere fyldestgørende forklaring om idé-bogen læs med HER)

Køb dig en bog

2. Sæt kryds i kalenderen og lav et vigtigt møde med dig selv.

En andet meget vigtigt råd er at tage sine kreative udfoldelser alvorligt. Mange har det til at ligge sidst i programmet før andre ting. Det skal man ikke. Man kan droppe en aften om ugen foran tv’et og sige: hver tirsdag mellem 19-21 laver jeg ler (hvis det er det man vil). Det skal skrives i kalenderen. Jeg har bl.a. givet mig selv lektier for hver dag. Jeg skal tegne mindst en gang hver dag. Jeg har taget min kreativitet så seriøst, at det skal der være plads til, selvom legetøjet måske flyder på gulvet og hunden gerne ville have gået en længere tur.  Vi må forsøge, at se vigtigheden af vores kreativitet ud fra andre termer end vi plejer. Vi plejer tit at vægte vores liv ud fra, hvad vi får ud af det økonomisk eller i vægttab. Sådan helt praktisk, så er vi måske nødt til at lave et vigtigt møde med os selv. Skrive det i kalenderen, så det er tydeligt for andre og ikke mindst for sig selv. Det behøver jo ikke, som i mit tilfælde være hver dag. Men engang om ugen? Eller måske skrive i kalenderen, hvornår et bestemt kreativt projekt skal være færdigt. (læs hele rådet HER)

 sæt et kryds i kalenderen

3. Omgiv dig med kreative folk

Rådet handler om at opsøge de miljøer, som du mærker giver dig god energi til at udrette, det du ønsker. Der menes ikke nødvendigvis, at hvis du laver keramik skal du opsøge andre keramikere. Det er ikke sådan rådet skal forstås. Vi kender alle, hvordan vi kan blive fyldt med ny og ekstra energi af at have været samme med andre, som vil det samme sted hen som os. Det er ikke bare ny energi man får, men en form for opfyldthed af noget ukendt, som kan give dig et skub i en god retning. Men du kan tage til arrangementer med eksperimenterende film, tag på byvandring med en fortæller, se teater, tag til foredrag, opsøg de bekendtskaber, som er kreative. Det kan også være interessefællesskaber på de sociale medier. Kreativitet avler kreativitet. (læs om flere grunde til at omgive dig med kreative mennesker HER)

 omgiv dig med kreative folk

4. Øvelser kan fremme kreativiteten

Kreativitet er, at bryde med vante forestillinger og antagelser. Altså en eller anden evne for at tænke udenfor det ”normale”. Det er den evne, vi med simple øvelser kan træne.  Du skal altså have din hjerne i gang med at bryde nogle antagelser og tænke ”ud af boksen”. En af øvelserne, som også er blevet brugt forskningsmæssigt, er kafferingsmetoden.  I øvelsen benyttes en eller flere kafferinge afsat på papir. Du skal nævne eller tegne alle de ting, som kafferingen kan ligne eller blive til; et ansigt, en ballon, et æble, en tyk høne osv. Jo længere du kommer ud i rækken, af hvad kafferingen kan ligne, bliver ideerne mere og mere tænkt-ud-af-boksen og derved også mere kreative. Det er dog vigtigt at sætte sig en tidsgrænse på, så øvelsen ikke stopper pga. af manglende ideer, da det giver en fiaskofølelse og det fremmer ikke kreativiteten. Husk altid at øvelserne skal være forbundet med sjov, da den kreative hjerne ikke har godt af alt for meget tvang. ( Læs om flere øvelser HER og hvordan de praktisk gøres)

øvelsen kaffering

5. Glæd dig over dine sejre

Positivitet omkring din kreativitet avler lyst til at være mere kreativ.   Ingen mennesker bliver mere kreative af at blive sure på sig selv, tværtimod. Så husk at glæde dig over de sejre du har fået. Lav dig en liste et par gange om året over alle de ting du har fået lavet kreativt. Der er flere end du tror. Kig listen igennem og glæd dig over alt det du har lavet, det giver dig lyst til at lave endnu mere. Så sæt tape for jantelovens mund og glæd dig over dine sejre.

(læs hele klummen HER)

Venlig hilsen Ane Gudrun Fur Øhrberg

Ane Gudrun – Art

 

Link til Avis hvor denne klumme er trykt 

foto fra avis ane fur øhrberg