Følg dit hjerte, også selvom… (klumme fra avis)

At prøve at forklare, hvorfor man stopper med noget, er nogle gange sværere end af skulle forklare, hvorfor man åbner noget.

foelg-dit-hjerte-ogsaa-selvom-ane-gudrun-fur-oehrberg

 

”Har du lukket din butik?” blev jeg spurgt den anden dag. Og at prøve at forklare, hvorfor man stopper med noget er nogle gange sværere end at skulle forklare, hvorfor man: – åbner noget, – starter noget, -påbegynder noget, -erhverver sig noget.

Det er ofte lettere at forklare, eller behøver måske ikke nogen forklaring overhovedet. Du kunne ikke forstille dig at spørge, ”hvorfor bliver I egentligt gift?”, men man spørger altid, hvorfor nogen bliver skilt. At stoppe med noget kræver altid en forklaring. I mit tilfælde med butikken tog det alt for mange kræfter i forhold til, hvad jeg fik ud af det. Her tænker jeg ikke kun økonomisk, men også psykisk. Og jeg mistede simpelthen lysten. Kvinden, som havde spurgt til min butik, svarede meget perfekt på min forklaring. ”Det er vigtigt at følge sit hjerte og finde ud af, hvad der passer til ens liv.” Og det passede godt i forhold til, hvad jeg havde tænkt om min butik.

Når vi står med alle vores kreative veje, så er det vigtigt hele tiden at finde ud, af hvor glæden ligger. Det må gerne være hårdt og slidsomt, men glæden skal være der. Der gror ingen kreativitet i et ondt slid. Det bliver fastlåst og tyndslidt. Jeg kan tydeligt se forskel på de produkter, som er lavet ’mod lysten’ eller ’med lysten’. Kvaliteten er markant anderledes. Og når man arbejder med noget så subtilt, som et kreativt udtryk, så er det små ting, som står i mellem udtrykkene.

Der skal hele tiden tyndes ud i, hvad der står fremme og tager plads. Lidt som nu, når efteråret kommer, så fjerner vi havemøbler fra haven og hængekøjer, fordi de ikke længere giver mening i vores haver. Og så efterårsstormen ikke tager dem.

Men grunden til, at jeg blev spurgt, om jeg havde lukket butikken kom også på baggrund af, at jeg åbnede noget andet, nemlig min webshop. Da jeg havde lukket min butik, kunne jeg ikke længere sende mit udtryk ud i verden. Og når nogen spurgte til om de købe mine ting, så havde jeg ikke rigtigt nogen muligheder.

Da jeg havde fulgt mit hjerte og lukket butikken, fik jeg luft og så fik jeg lyst til at give mig i kast med andre ting. Så jeg lærte at opsætte webshop. På den måde kan jeg også få vores lille plet på Djursland længere ud i verden end jeg kunne med butikken.

Jeg synes, det er vigtigt, at vi kigger på vores liv og finder ud af, hvad der giver godt tilbage. Og så følger vores hjerte, også selvom det ikke altid er skabe og lave og begynde, men også selvom det er at pille ned, skille ad, lukke. Så vi skal øve os i at følge vores hjerte, selvom…

LINK til klummen i folkebladet Djursland

Venligst Ane Gudrun Fur Øhrberg