Interview med illustrator og skribent Ane Gudrun Fur Øhrberg

ane fur ohrberg øhrberg profil

Hvis du skulle beskrive dig selv, hvordan ville du så gøre det?

Kvinde, selvstændig, underviser, mor, tænker jeg lige hurtigt. Jeg har udgivet bøger, både på forlag og selvudgivet. Og så skriver jeg klummer om kreativitet, og har undersøgt emnet meget. Så kan jeg lavet alt muligt med mine hænder, jeg prøver dog at trappe ned, det var blevet lidt for meget på et tidspunkt. Nu koncentrer jeg mig mest om forfatteri, illustration og skulptur.

 

Hvordan startede du med bøger og tegninger?

Da jeg var ti år, skrev jeg i min dagbog, at jeg ville være fire ting, når jeg blev stor:  forfatter, tegner, skuespiller … og skjoldmø. De sidste to ting hænger det lidt med, men jeg tror, at det var der, jeg startede. Jeg skrev og illustrerede derefter en bog, som tiårig, der hed ”Janus og de underlige væsner” og så syede jeg den sammen, og tapede og sådan. Og jeg kan stadig huske den tilfredsstillende fornemmelse af at stå med en bog i hånden jeg selv havde lavet. Så det har været længe undervejs.

Så har jeg uddannet mig på kunstskole, – fuldtids en del år, og tog nogle kurser i animation. Og jeg har taget en læreruddannelse. Imens har jeg tegnet og skrevet meget.

Men selve det med de udgivede bøger, det startede faktisk også som tiårig. Min far skriver, og er dygtig til det. Da jeg var ti år, skrev han en december en julekalender til mig, i 24 dele. Hver aften satte han sig og skrev et afsnit til mig til næste morgen. Ret fantastisk egentligt. Den historie rumsterede i mange år. Da jeg blev voksen illustrerede jeg hele bogen til ham og gav ham illustrationerne i fødselsdagsgave. Han valgte at trykke bogen selv.  Vi måtte optrykke bogen tre gange, faktisk. Og de første 150 stk. var nummererede og dem solgte vi næsten alle sammen til et signering-arrangement vi lavede. Derefter blev jeg sådan for alvor hooked. Og siden har jeg jo heldigvis fået lov et par gange at opleve at stå med en færdig bog i hånden. Fantastisk.

ane fur ohrberg øhrberg profil 1

Kan du givet et kort oprids af dine bøger?

Ja, jeg har indtil videre været med til flere bøger. Startskuddet var min fars julehistorie ”Rævemundfuld og de andre nisser i hulen”, som jeg illustrerede og han skrev. Så lavede jeg sådan et e-bog-materiale, som forældre kan købe over nettet og selv printe ud Må vi få din sut, hedder det. Det kan hjælpe børn med at blive fri for deres sutter, på sådan en hyggelig og magisk måde, hvor man kan lege med sine børn samtidigt. Det gik meget godt og fik et ok salg og pænt meget omtale. Så valgte jeg at selvudgive og trykke to mini-bøger. Jeg ved egentligt ikke, hvorfor jeg ikke søgte ved forlag med de to bøger. Jeg tror, jeg ville selv.  To mini-bøger, som handler om en prinsesse og et monster. Prinsessess Perlesnor og Æder Edderkopper Bøgerne kan læses for små børn og analyseres af de lidt større. Det var en spændende, men også hård proces at selvudgive.  Så var jeg heldig at min næste bog blev antaget ved at rigtigt forlag. Jagten på Nøglerne, som er en finde-bog, men med en god magisk fortælling ved siden af finderiet. Det var super spændende at arbejde sammen med en redaktør, fordi jeg på de andre ting, har været meget alene om det. Det har været dejligt med den forlags-blå-stemling og at jeg ikke skulle lave alt pr selv. Min næste bog er tryk af en anden selvudgiver, som kontaktede mig,fordi hun havde set mig og mine illustrationer i avisen. Æslet Sita er en letlæsnings-bog, som allerede er blevet oversat til 10  andre sprog.  Jeg er stadig med mange flere bøger, men det er en langsommelig proces, meget længere end folk ved.

(siden interviewet er det kommet flere bøger til-  HER)

Hvor får du din inspiration fra?

Nogle gange aner jeg det ikke, faktisk. Jeg kan nogle gange sætte mig ned og så flyder det bare, som om man kan sætte et stik ind i en stor tank et sted med ”inspiration”. Det er dejligt, når det er sådan. Men jeg tror jo på, at det er øvelse også. Jeg har igennem en del år, skrevet klummer i avisen om kreativitet. Deri har jeg skrevet mange klummer om, hvordan man kan få det til at flyde. Et af mine bedste værktøjer er en idé-bog, hvor jeg skriver strøtanker i, og nogle af dem bliver til mere. Og så har jeg et hoved som, på godt og ondt, kører og kører med ideer og tanker hele tiden. Sådan et hoved er jo til glæde i sådan en kreativt sammmenhæng, i hvert fald.

Er der en genre, som er din foretrukne?

Eventyr, absolut eventyr. Jeg er fuldstændig forgabt i alt det magiske, måske også derfor jeg ville være skjoldmø, som tiårig.  Jeg næres både af det lette og lyse, men absolut også det tunge og dystre, de to temaer finder man tydeligt i eventyr.

Har du sådan et mål med dine ting, hvis vi skulle samle det hele sammen?

Jeg vil altid gerne have, at der er en underliggende mening i det jeg laver. Altså, du skal både kunne læse og se på mine ting, og så få noget direkte ud af det, men jeg elsker at putte en dybere mening i tingene også. Et godt eksempel kunne være, at jeg i min mini-bog om Prinsesse Perlesnor, har lagt en fortolkningsmulighed ind i bogen. Prinsessen i bogen kan kun lide en farve, nemlig ”lyserød” og vil gerne have at alt er i den farve, til sidst kan hun ikke finde sig selv i det. Det er en enkel historie for de små børn. Men på selve billedsiden har jeg givet nogle hint om, at historien også kan tolkes ud fra hudfarve. Altså at verden ville være et kedeligt sted, hvis alle var lyserøde, og at vi ikke ville skille os ud fra hinanden. Det er ikke alle, som fanger det, men jeg elsker at der i næsten alle mine ting er mulighed for at fortolke, hvis man vil og gider. Men man kan også sagtens bare tage det første indtryk, det skulle også gerne have en kvalitet i sig selv, jo.  Og så vil jeg gerne at folk får en skøn fornemmelse af noget magisk, når de har set og læst noget af mit.

Hvilke planer er der for fremtiden?

Bøger, mange flere bøger. Det håber jeg virkeligt på. Derudover så går jeg og roder lidt med at kunne holde nogle foredrag, både for børn og voksne. Nogle foredrag om mine bøger og illustrationer med lidt tilhørende workshops. Og nogle andre foredrag om kreativitet, som jeg har skrevet klummer om længe. Jeg synes, jeg er ved at have så mange gode ideer at give videre på det punkt.  Og så har jeg en plan om flere postkort. Jeg elsker postkort og synes det er et dejligt enkelt medie, hvor man kan give rigtigt meget mellem hinanden på en ret ”magisk” måde faktisk.

Hele interviewet eller dele af det må gengives med Ane Gudrun Fur Øhrbergs forudgående tilladelse.

Venlig hilsen Ane Gudrun Øhrberg

Ane Gudrun – Art