Interview med illustrator og skribent Ane Gudrun Øhrberg

Hvis du skulle beskrive dig selv, hvordan ville du så gøre det?

Forfatter, illustrator, selvstændig, underviser, tekstforfatter, mor, tænker jeg lige hurtigt. Jeg har udgivet bøger, både på forlag og selvudgivet. Og så skriver jeg klummer om kreativitet. Så kan jeg lavet alt muligt kreativt med mine hænder. Jeg prøver dog at trappe ned, det var blevet lidt for meget på et tidspunkt. Nu koncentrer jeg mig mest om forfatteri og illustration og foredrag.

Hvordan startede du med bøger og tegninger?

Da jeg var ti år, skrev jeg i min dagbog, at jeg ville være fire ting, når jeg blev stor:  forfatter, tegner, skuespiller … og skjoldmø. De sidste to ting hænger det lidt med, men jeg tror, at det var der, jeg startede. Jeg skrev og illustrerede derefter en bog, som tiårig, der hed ”Janus og de underlige væsner” og så syede jeg den sammen, og tapede og sådan. Og jeg kan stadig huske den tilfredsstillende fornemmelse af at stå med en bog i hånden jeg selv havde lavet. Så det har været længe undervejs.

Så har jeg uddannet mig på kunstskole, – fuldtids en del år, og tog nogle kurser i animation. Og jeg har taget en læreruddannelse. Imens har jeg tegnet og skrevet meget.

Men selve det med de udgivende bøger, det startede faktisk også som tiårig. Min far skriver, og er dygtig til det. Da jeg var ti år, skrev han en december en julekalender til mig, i 24 dele. Hver aften satte han sig og skrev et afsnit til mig til næste morgen. Ret fantastisk egentligt. Den historie rumsterede i mange år. Da jeg blev voksen, illustrerede jeg hele bogen til ham og gav ham illustrationerne i fødselsdagsgave. Han valgte at trykke bogen selv.  Vi måtte optrykke bogen tre gange, faktisk. Og de første 150 stk. var nummererede og dem solgte vi næsten alle sammen til et signering-arrangement, vi lavede. Derefter blev jeg sådan for alvor hooked. Og siden har jeg jo heldigvis fået lov et par gange at opleve at stå med en færdig bog i hånden. Fantastisk.

Kan du give en kort beskrivelse af hvilke bøger du laver?

Ja, jeg tror, jeg vil sige, at jeg må alting. Jeg vil ikke sætte mig i en bås og sige, at jeg er en bestemt slags forfatter og illustrator. Jeg vil gerne give mine ord og tegninger frihed til at .. ja, være frie. Jeg har ikke sådan en bestemt genre, jeg skal lave. Jeg har lavet læsebøger og en findebog, og sjove bøger og alvorlige bøger, og nogle med morale og nogen uden. Og skriver gerne både til børn og voksne.

Jeg vil selvfølgelig bare gerne, at det rører noget i mennesker, der læser… så det ikke bliver ligegyldigt, men at folk får en oplevelse.

 

Hvor får du din inspiration fra?

Nogle gange aner jeg det ikke, faktisk. Jeg kan nogle gange sætte mig ned og så flyder det bare, som om man kan sætte et stik ind i en stor tank et sted med ”inspiration”. Det er dejligt, når det er sådan. Men jeg tror jo på, at det er øvelse også. Jeg har igennem en del år, skrevet klummer i avisen om kreativitet. Deri har jeg skrevet mange klummer om, hvordan man kan få det til at flyde. Et af mine bedste værktøjer er en idé-bog, hvor jeg skriver strøtanker i, og nogle af dem bliver til mere. Og så har jeg et hoved som, på godt og ondt, kører og kører med ideer og tanker hele tiden. Sådan et hoved er jo til glæde i sådan en kreativt sammenhæng, i hvert fald.

 

Hvilke planer er der for fremtiden?

Bøger, mange flere bøger. Det håber jeg virkeligt på. Derudover at holde flere foredrag, både for børn og voksne.

Og så få jeg som sagt hele tiden nye ideer og dem vil jeg følge og give liv, hvis det er muligt.

Hele interviewet eller dele af det må gengives med Ane Gudrun Øhrbergs forudgående tilladelse.  KONTAKT

Venlig hilsen Ane Gudrun Øhrberg

Ane Gudrun – Art

Læs om mine bøger HER