Køb dig en bog – er en af mine kreative ”hemmeligheder” (klumme fra avis)

køb en notesbog

Hvordan får du ideer, bliver jeg ofte spurgt, hvor kommer de fra. Og helt ærligt, jeg ved det ikke, men jeg tror faktisk på, at mange får lige så mange ideer, som jeg får.

Jeg husker dem bare, og kan derfor udvikle en halvdårlig strøtanke til et måske mere velfungerende koncept. Og jeg har ikke en god hukommelse.  Det er ikke derfor. Jeg har et trick.

Køb dig en bog, ikke en roman eller billedbog, men en tom bog i dette tilfælde.  En til at skrive alle mulige ting ned i eller tegne små underlige ideer. Selv de dårlige strøtanker og de fjollede ideer, kommer i bogen.

Bogen må ikke være hellig. Den må ikke gøres til en pænheds-bog kun med rigtige ideer, har jeg oplevet. Det sætter en stopklods for tankemylderet, og det er ofte i det tankemylder, at de rigtigt skøre ideer kommer.

I bogen må tegnes grimme ting, skrives tandlægetider og indkøbssedler.  Brudstykker af digte eller sætninger man bare godt kan lide. Ti streger som, man drømmer om, skal blive til et billede engang. Et udklip fra en avis eller vittighedstegning, som sætter noget i gang i ens hoved. Sure tanker, glade tanker, alt.

Bogen skal helst med overalt. I bussen, ventetiden hos lægen, på arbejdet. Det er især en fordel at huske at have den med på natbordet.  For det er tit lige der mellem vågen og drøm, at der kommer skægge ting frem. Og når bogen ikke ligger lige tilgængeligt, så gider man ofte ikke rejse sig for en muligvis fjollet idé.

mine notesbøger

Det allerførste du skal gøre, når du åbner den nyindkøbte bog, er at skrive dit navn og telefonnummer i, idet tilfælde, at du glemmer den i bussen eller andre steder, så folk kan finde dig. Sådan en bog man slæber med sig alle steder, kan blive væk og det er ikke sjovt.

Det næste du skal gøre er at tegne en grim tændstikmand, som flagre med armene. Du kan lave telebobler med dumme sætninger og lignende. Dette skal gøres fra starten for at lære sit hoved, at dette et en bog, hvor hjernen ikke må få begrænsninger og præstationsangst over resultater og manglende perfektion i forhold til indholdet. Det hjælper den grimme tændstikmand med – så er pænheden ligesom ødelagt. Jeg har engang med vilje sat en kaffekop-ring i min bog, fordi jeg havde så svært ved at slippe det forkrampede forhold til de nydelige hvide sider og til skole-lærerinde-stemme i hovedet, som fortæller at man skal gøre sig umage. Måske er du også nødt til sådan noget?

Når du er kommet i gang med bogen, kan det engang i mellem være en fordel at løbe de foregående sider igennem og lave en liste i bogen over de ideer, som du måske vil udvikle på. Det sætter gang i en ny proces og sætter ideerne forrest i hjernebarken igen.

Et af mine problemer kommer, når folk spørger om de må se i bogen. Nogle af siderne er jo flotte fuldt illustrerede tegninger, så ligger det lidt op til fremvisning. Men der må man dy sig og afvise folk, selvom det virker lidt ugæstfrit. Hvis bogen bliver en som vises frem, så kommer den føromtalte skole-frøkenen tilbage og hun er ikke med i den her leg Der skal nemlig være plads til de sure opstød, vi har ind imellem, som ingen behøver at læse.

Bogen er kun din egen.  Held og lykke med din tændstikmand, dine kaffekop-ringe, din bog og din mængde af ideer, som kommer.

Køb en notesbog HER

venlig hilsen Ane Gudrun

Læs om mine foredrag om kreativitet HER