Nytårsforsæt gør os mindre (klumme fra avisen)

Nytårsforsæt gør os mindre (klumme fra avisen)

Udgivet den 14. januar 2015

noget spændende indeni

Nytårsforsæt gør os mindre
Mange nytårsforsæt handler om at gøre os selv mindre.
Jeg har altid fået fniller af nytårsforsæt og mit plejer at være, at jeg slet ikke må have nogle nytårsforsæt i det kommende år. Og det er jo et skønt og skørt lille paradoks, som i princippet aldrig kan ændres, da jeg ikke kan lave nye til nytår, for det sagde jeg jo sidste år, at jeg ikke måtte. Og at jeg jo i princippet ikke engang måtte lave det.
I år bestemte jeg mig så for at finde ud af, hvorfor jeg hader nytårsforsæt så meget. Hvorfor jeg kan mærke en lille arrig djævel springe frem i mig, når jeg høre om andres nytårsforsæt, og når jeg ser firmaer benytte sig af folks nytårsforsæt, med indhold af dårlig samvittighed, til at sælge varer.
Jeg er kommet frem til at det er fordi at nytårsforsæt næsten alle sammen handler om at gøre os selv
mindre. Især på vægten. -At indskrænke vores muligheder. -At holde op med. -At tage os sammen.
Vi lukker i og lukker af, fordi vi tror, at det er sådan vi skal være. Kulhydrat-fornægtende, alkohol-afskyende, stærkt-løbende, stress-havende, succesfulds-magre, baller-af-stål-bærende kontrol-folk.
Men skulle vi ikke hellere gøre os selv større? Og her tænker jeg ikke på vægten.
Men måske er der noget meget skæggere indeni? Noget som ville få bedre plads, hvis vi i stedet for at fornægte og afskrive, åbnede og sagde ja. Hvis vi glemmer at holde igen, men holder åben for den lyst, som måske gemmer sig inden i.
Og så kunne det jo være at de andre nytårsforsæt, såsom at blive røgfri blev uaktuelt, fordi man havde noget meget mere spændende at sætte i stedet.
Tit ligger der også noget andet under de nytårsforsæt vi laver, for hvorfor drikker ham Jeppe fra bjerget egentligt?
Lige inden årsskiftet har jeg underskrevet kontrakt med turbine forlaget, som i 2015 udgiver en børnebog jeg har skrevet og illustreret. At arbejde med den sidste år, var et af de tiltag som gjorde mig større og i arbejdet med den sker en skøn selvforglemmelse, som fjerner alle grå tanker om kulhydrater og maveflæsk.
Udover bogudgivelsen i år, jeg har også kastet mig ud i et nyt materiale, så jeg kan lave store skulpturer, der kan stå udendørs i alt slags vejr.
Vi skal prøve at se livet, når vi er i stand til det, som Pippi Langstrømpe siger: ”det har jeg aldrig prøvet, det klarer jeg sagtens.”
Om det er kreative tiltag, som det ofte bliver i mit tilfælde, eller tage den uddannelse om aftenen, at deltage i flere foredrag, skrive flere breve, gå en tur hver dag og tage et billede af en bestemt ting hele året, så håber jeg flere vil droppe de indskrænkende nytårsforsæt og i stedet finde på noget som gør os større.

venlig hilsen Ane Gudrun

Læs om mine foredrag om kreativitet HER