Sæt kryds i kalenderen og lav et vigtigt møde med dig selv

sæt et kryds i kalenderen

Jeg skriver klummer i denne avis om kreativitet og som jeg før har nævnt, så er kreativitet ikke udelukkede noget, som bare flyder ud af visse mennesker. Det er faktisk en leg, vi skal værne om og passe på, hvis vi  vil være kreative. Det en disciplin, vi skal tage alvorligt. Ligesom vi heller ikke kan bestemme os for, at vi vil løbe en maraton i morgen. Der skal træning til.

Vi kan ikke tage noget ler og forme det ligesom vi lige havde forestillet os det inde i hovedet. Resultatet bliver ofte skuffende, de første par gange. Og så falder nogen fra. Det er lidt som ville løbe en uden træning og derefter ville blive skuffet over, at man ikke tog en første plads. Sådan er det også med kreativitet. Det skal altså trænes lidt. Både med kreativitet i praktisk udførsel, og med kreativitet på idéplan. Jeg har tidligere skrevet klumme om øvelser som styrker den sidstnævnte, men denne måneds klumme, skal handle om kreativitet på det mere praktiske plan.

Første træningsfase er faktisk meget simpelt, men nogle gange den sværeste. At tage sine kreative udfoldelser alvorligt. Mange har det til at ligge sidst i programmet før andre ting. Først støvsugningen, vasketøjet, løbeturen, osv. før, så er tiden gået og energien brugt op. Vi er nødt til at tage den kreative leg  alvorligt, hvis vi vil mærke glæden ved processen og det færdige produkt.

Jeg kender en mand, som gerne vil i gang med at lave ler igen. Han kan finde på mange undskyldninger, når vi snakker om det. Han har for lidt plads, ikke rigtigt tid nok og hvad tænker familien, når jeg gør dette lige pludseligt. Bliver der ballade, hvis det sviner, osv. Det er disse undskyldninger, vi må rydde af vejen.

Ler kan også formes ved spisebordet og stilles til side i bryggerset. Eller installere et lille arbejdsbord i soveværelset.  Man kan droppe en aften om ugen foran tv’et og sige: hver tirsdag mellem 19-21 laver jeg ler. Det skal skrives i kalenderen. Og ja ens familie skal vende sig til, at der sker noget anderledes med en. Men hvis man valgte at gå til spinding, hver tirsdag, så ville der også være en forandring. Mht. til rodet efter de kreative projekter, så giver det ofte så meget energi og glæde, at have taget sig selv og sin kreativitet seriøst, så oprydningen er faktisk ikke så slem, som man forestiller sig inden. Og mht. til hvad ens partner siger til roderiet, så skal vi give hinanden lov til at være frie med vores kreativitet, og hvem vil ikke gerne have en partner som er mere glad og initiativrig?

Jeg har bl.a. givet mig selv lektier for hver dag. Jeg skal tegne mindst en gang hver dag. Og har dagen været fyldt med andre ting, så må det blive sent om aftenen i sofaen. Jeg har taget mig selv så seriøst, at det skal der være plads til, selvom legetøjet måske flyder på gulvet og hunden gerne ville have gået en længere tur.

Vi må forsøge, at se vigtigheden af vores kreativitet ud fra andre termer end vi plejer. Vi plejer tit at vægte vores liv ud fra, hvad vi får ud af det økonomisk eller i vægttab. Sådan er det lidt i tiden nu. Men hvad med glæden og respekten for sig selv?

Sådan helt praktisk, så er vi måske nødt til at lave et vigtigt møde med os selv. Skrive det i kalenderen, så det er tydeligt for andre og ikke mindst for sig selv. Det behøver jo ikke, som i mit tilfælde være hver dag. Men engang om ugen? Eller måske skrive i kalenderen, hvornår et bestemt kreativt projekt skal være færdigt. Pilefletkurvene til min trappe, jeg har bestilt af mig selv, skal være færdige om en måned. Skriv datoen i kalenderen.

Jeg kender en ung mand, som havde bestemt sig for at lære at spille et bestemt stykke musik på klaver. Han kunne ikke spille klaver inden, men bestemte sig for hver dag at følge en video på Youtube, som lærte ham det. Musikstykket var fra filmen Pirats of the Caribien og vist ikke det letteste. Han lærte sig selv det på et par måneder. Det synes jeg er godt gået.  Man kunne lave sig selv en aftale hver uge på klokkeslæt, som havde man en aftale med en skrap klaverlærer.  At sætte sig hver lørdag kl. 10 for at lære at hækle, tegne, sy, pileflette osv..  Vejen til de rigtig gode kreative sejre, er at tage legen alvorligt. God arbejdslyst.

Link til Avis hvor klumme er trykt

ane fur øhrberg i avisen om kreativitet

 

Venlig hilsen Ane Gudrun Fur Øhrberg

Ane Gudrun – Art