Tag skraldet og bliv lidt Storm P´sk (fra avis)

Tag skraldet og bliv lidt Storm P´sk (fra avis)

Udgivet den 23. oktober 2013

storm p

Cool kuglebane – både for børn og voksne er det sjovt at bygge en sindrig bane

Det kreative hjørne ved Ane Fur Øhrberg

Klumme:

Pap, plastik, flamingo, metal, papir, – vi smider ud og smider ud. Hver dansker smider tre tons ud om året (tal fra miljøstyrelsen) Det er meget, alt for meget. Vi skal blive bedre til genbrug i Danmark og vi arbejder på at blive endnu bedre. Det er den rigtige vej.

Men vi skal også som enkeltpersoner blive bedre til at få øje på vores eget forbrug. Der er lavet et eksperiment, hvor nogle unge skulle bære alt deres affald fra en uge med sig på ryggen i en taske. Det var helt uhyggelige mængder hver person lavede. De unge blev gennem forsøget selv meget opmærksomme på, hvor stort deres forbrug var. -Behøvede man at bruge et ekstra stykke køkkenrulle, eller behøvede man at købe den fjollede ting, som alligevel skulle smides ud kort tid efter?

Skal den smides ud?

Hjemme hos mig bliver jeg ofte, med en drillende tone, spurgt, om en eller anden fjollet ting må smides ud eller om jeg skal bruge den. Tit skal jeg faktisk bruge dem.

Gennem brug i mine kreative projekter bliver jeg opmærksom på affaldet på en ny måde. At se kvaliteten i nogle dele af affald. Et bestemt særligt godt papmateriale i bla. æggebakker. Inde i roll-on deo’er sidder der for eksempelvis en rigtig god bold,når deo’en skilles ad. Bolden er lidt tungere og større end en bordtennis bold. Den er for god til at smide væk, kan bruges både til leg og dekoration. Tændstikæsker, som små smykkegaveæsker eller opbevaring til nåle og perler, juicekartoner kan foldes til punge o.s.v.

Inden jeg kommer til at fremstå endnu mere som en sær skrammelsamler, vil jeg foreslå en fantastisk efterårsbeskæftigelse, så du selv kommer til at se på affaldet på en ny måde.

Cool kuglebane– sjov og lærerig.

Jeg har tidligere lavet kuglebaner med børn, men også for voksne er det skægt. Kuglebaner handler om at lave en bane, hvor en glaskugle kan trille længst muligt fra start til slut. Efter at kuglen er sat i gang, skal den kunne løbe uden hjælp til slutningen. Kuglebanen skal laves lodret. Den kuglebane, hvor kuglen løber længst tid, har vundet. Man kan også sagtens indføre andre krav. Krav om finurlige ideer eller lyd, kan også være kriterier.

Kuglebaner kan bruges som en konkurrence mellem familier og naboen, eller som fælles samarbejdsprojekt.

Kuglebanen skal bygges op af affald. Af redskaber kan bruges hammer, søm, sav, limpistol, gaffa-tape, hæfteklammer, skruemaskine, skruer og lignende.

Hvis man starter nogle uger før med at samle affald, kunne kuglebanen være et sjovt efterårsferieprojekt.

Affald = Materialer

Projektet kan startes op på en bund af træbrædder, som slås sammen, en træplade, en gammel stol eller noget andet, som skulle have været til storskrald.

I tomme bagepapiræsker triller en glaskugle fint eller i køkkenrullerør, det sættes sammen med gaffa-tape. Tomme plastflasker fra eksempelvis ketchup, kan saves over og toppen kan bruges, som en slags tragt til glaskuglen. Ønsker man at arbejde med lyd, kan glaskuglen støde på kapsler eller andet metal bundet i snor. Farten på kuglen kan sænkes ved at tilføje nogle små limklatter, som i tør stand, kan sænke farten ved at give kuglen flere forhindringer. Farten sænkes også ved at man er opmærksom på hældningen på rørene og sliskerne. Der kommer ofte flere ideer undervejs.

Pynten kan laves ved at klippe detaljer ud fra tom emballage eller glimmer-slikpapir.

Kun fantasien sætter grænser for, hvad man kan bruge.