Kunsten at købe god kunst (klumme fra avisen)

Kunsten at købe god kunst (klumme fra avisen)

Udgivet den 4. juni 2014

plastikposekunst

Guide: Denne klumme skal ikke handle om, hvad god kunst er, men være en guide til dig, hvorledes du finder det kunst, som for dig bliver god kunst.

Du må for min skyld gerne hænge smukt gavepapir op, udklip fra en avis, endda en flot designet plastikpose, bare den betyder noget for dig.

Jeg vil guide dig gemmen nogle holdninger og perspektiver, som jeg finder vigtigt, når vi vil købe kunst, for som med køb af god vin, er der nogle retningslinier, som man kan tage højde for, men i sidste ende er det altid et spørgsmål om smag og behag.

Pas på med ”reklamemalerier”

Jeg er træt af de malerier, som står i supermarkeder, boligcentre og lignende. Træt af det tomme udtryk, der på samme måde som emballage skal fange min hurtige opmærksomhed. De benytter samme virkemidler som reklamer, der skal vække en umiddelbar købelyst. Jeg mener at man ligeså godt kunne hænge en æske chokolade eller en tom pakke cornflakes op på sin væg, som også bare er designet til en hurtig smid-i-kurv-trang.

Jeg synes, det er vigtig at vi skal mærke noget indenunder købetrængen også. Noget der vil længere ind i sjælen, ellers dør glæden for ”kunsten” alt for hurtigt ud.

Kunst er ikke kun chokolade, som skal lægge sig i det ydre fedtlag.

Jeg synes påsken druknede i alt for meget kunst. Alle steder var der udstillinger, også jeg selv. Jeg synes, det er spændende at se kunst, men alt kan blive for meget, selv chokoladekage kan man få nok af. Men når det er sagt, så så jeg mange fine ting, af mange dygtige folk, og det

bringer mig tilbage til den undren over markedet for de tomme ”reklamemalerier”.

Jeg ved godt at økonomien også spiller ind, men det er klart at unikakunst ikke har samme pris, som de masseproducerede. Jeg vil samtidig også vove at påstå at kunst, som er fremstillet direkte fra kunstner til beskuer rummer en større værdi i længere tid for dig. Kunsten skal gøre dig mæt og glad, ikke forkvalmet.

Men er det en god investering?”

– sådan bliver galleriejere og kunstnere ofte spurgt, ved jeg. Men det er lige så umuligt, at svare på, som om vejret om 2år. Det handler om, hvor mange, som kan lide kunsten eller om nogen vil investere i kunstneren. Så det spørgsmål, skal man som køber også lade ligge. Det bliver alligevel trist at se på et kunstværk i 10år, udelukkende fordi det måske bliver mere værd engang. Hvis det siger dig noget, så køb det, og ikke fordi det bliver mere værd. Hvis det gør, er det jo selvfølgeligt kun positivt for dig.

Holder det for evigt?”

Mange har en forventning om at kunstværker skal holde evigt. Og køber det ikke, fordi det ikke holder til deres børnebørns børn. Og så synes de ikke, kunsten er pengene værd. Men vi køber rask væk buketter til 300kr, som holder 14dage, sofaer til 10.000, som holder 7år.

Kunst kan også købes for at glæde sjælen og livet i bare 10år.

Matcher det?”

Glem lidt om farverne i kunstværket matcher til din sofa eller dine nye puder. Et maleri, foto eller en skulptur, som taler rigtigt til dig, passer ind alle steder. Er du stadig utryg, om kunsten passer til dig og den sjæl du har i dit hjem, så er det ganske ofte at kunstneren og gallerierne låner kunstværkerne ud i 14 dage på prøve. Det er altid en god idé, så kan man gå og mærke efter.

Vi har det med at bestemme os for at sådan en stil eller ud tryk, kan jeg lide og har altid kunnet lide. Men måske kan du lide noget andet end du troede, noget andet end dine forældre kunne lide. Når man køber kunst er man nødt til at holde mere end sine øjne åbne, for ikke at snyde sig selv for en ny oplevelse

Før i tiden hang Den Brølende Kronhjort og Skovsøen over sofaen, og nogle grinede over, hvor klichefyldt det var.

Nu er kronhjorten stukket af til fordel for supermarkeds-maleriets flader med firkanter, en rød prik og et pift. Og det er let af forholde sig til, men måske for let?

Det kan let komme til at hænge og larme i stuen og intet andet. Brøler som kronhjorten, men ikke andet.

Det vil ikke tilbyde dig en rejse, ikke sætte en sted hen, hvor fantasien får plads, eller et sted hen for drømme og farver som nærer. Sådan et reklamemaleri, bliver ved med at råbe ”køb mig”, også indenfor ens egne vægge. Derfor skal man udfordre sig selv til at se andet end det som andre har, eller det som butikken fortæller dig, at du kan lide.

Men pas på!

Selvfølgeligt skal sådan en guide også komme med der en advarsel. Det kan være farligt at købe unikakunst. For når man første gang kommer hjem til et kunstværk man selv har opsnust og opkøbt, så bliver man afhængig af sjælen og tonen, som vil dig noget. Det er stærkt vanedannende.

Kærlig hilsen Ane Gudrun

Læs om mine foredrag om kreativitet HER